dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png
pexels-photo-1024960.jpeg

ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,

Ρομαντισμός!

του  Σταύρου Θεοφάνους

ΕΚΔΟΣΗ 03 - ΜΑΙΟΣ 2021

STEVE THEOFANOUS.jpg

Ένα άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΓΑΜΟ. Ρομαντισμός!
Μήπως βαρέθηκες τον άντρα σου, τη γυναίκα σου; Μήπως η λαχτάρα που είχες κάποτε γι αυτόν/ γι αυτήν χάθηκε; Όσα χρόνια κι αν είστε παντρεμένοι, μπορείτε να ξαναζωντάνεψετε το γάμο σας αν μάθετε να φέρεστε τρυφερά στον/στην σύντροφό σας όπως στην αρχή. Αν μπει ο ρομαντισμός στη ζωή σας, θα απολαύσετε μια σχέση πιο δυναμική απ’ ό, τι θα μπορούσατε να σκεφτείτε. Ακούστε μερικούς τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απολαύσετε έναν πιο ζωντανό γάμο.

Δώσε την ελευθερία στον/στην σύντροφό σου να εκδηλώνεται άφοβα. Πίστεψε πως ο/η σύντροφός σου είναι μοναδικός/ή. Να τον/την δεχτείς έτσι όπως είναι. Να τον/την ενθαρρύνεις να χρησιμοποιεί τα χαρίσματά του/της στο έπακρο. Να υποστηρίζεις την κάθε του/της προσπάθεια και να επιβραβεύεις κάθε επιτυχία. Χρησιμοποίησε τις δυνάμεις σου για να τον/την ενθαρρύνεις στους τομείς που υστερεί. Καλλιέργησε την ενότητα. Να σκέφτεσαι και να λες "εμείς και εμάς" παρά "εγώ και εσύ" ή "εμένα και το δικό μου." Προσπάθησε να γίνετε καλοί φίλοι. Να παίρνετε αποφάσεις μαζί, όχι όμως ύστερα από προσπάθειες. Στήριξε το γάμο σου στην αγάπη και όχι σε κανόνες ή σε ελέγχους.

Ψάξε να βρεις ποια συμπεριφορά σου δεν είναι καλή, ίσως ο τρόπος που μιλάς, ίσως η στάση σου, ίσως η συναισθηματική και σεξουαλική σου συμπεριφορά. Να έχεις το θάρρος και να παραδεχτείς ότι υστερείς σε κάποιους τομείς και νάσαι πρόθυμος/η να αλλάξεις. Δώσε την ευκαιρία στον/στην σύντροφό σου να σου πει ποια συμπεριφορά σου δεν είναι καλή και άκουσέ την χωρίς να προσπαθείς να δικαιολογηθείς.

Φρόντισε να διορθωθείς και να αναθεωρήσεις τις σκέψεις σου και τις ενέργειές σου.  Ζήτα συγνώμη. Δώσε το χρόνο σου, την προσοχή σου και τα χρήματά σου στον/στην σύντροφό σου. Προσπάθησε να είσαι γενναιόδωρος/η με τον/την σύντροφό σου. Να ξέρεις ότι, αν του/της φερθείς ωραία, θα ανταποκροθεί κι εκείνος/εκείνη ωραία.

Φρόντισε να έχεις μία ισορροπημένη σεξουαλική ζωή. Ρώτα τον/την σύντροφό σου συγκεκριμένα να σου πει τι θα μπορούσες να κάνεις για να έχετε μια τρυφερή, συναισθηματικά στενή σχέση. Να είστε πρόθυμοι να κάνετε κουβέντα μαζί, και να αφιερώνετε χρόνο γοα να ακούτε με υπομονή ο ένας τον άλλον. Να ακουμπάτε ο ένας τον άλλον τρυφερά. Να λέτε τα όνειρά σας μεταξύ σας. Φροντίστε να διατηρείστε όσο καλά γίνεται στην υγεία σας. Να προσέχετε το ντύσιμό σας. Να προσέχετε τη διατροφή σας και να κοιμάστε αρκετά.

Φροντίστε να έχετε σα ζευγάρι τη δική σας ώρα. Να σκέφτεστε κάθε φορά και κάτι πρωτότυπο για να δημιουργήσετε ρομαντική ατμόσφαιρα ώστε να μην καταντήσει ρουτίνα. Να βοηθάτε με τα παιδιά και τις διάφορες μικροδουλειές στο σπίτι. Δείξτε κατανόηση και καταλάβετέ το ότι είναι άδικο και δύσκολο να περιμένουμε ένας άνθρωπος να επωμίζεται όλο το βάρος της οικογένειας και του σπιτιού, όταν μάλιστα κι αυτός δουλεύει έξω από το σπίτι.

Η αγάπη  σας να μην είναι εγωιστική. Να είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες ώστε να γίνει η ζωή του συντρόφου σας καλύτερη. Να ψάχνετε να βρείτε τρόπους να τους υπηρετείτε. Να ακούτε με προσοχή τις σκέψεις τους και τα αισθήματά τους και να ακούτε τη γνώμη τους όταν πρόκειται να πάρετε κάποια απόφαση.

Να βγαίνετε έξω οι δυό σας. Να έχετε μια συγκεκριμένη βραδιά για έξοδο. Είμαστε τόσο πολυάσχολοι που παραμελούμε αυτούς που είναι ό,τι πιο σπουδαίο στη ζωή μας. Να το συζητάτε όλη την ημέρα και να το προγραμματίζετε με αγωνία και προσδοκία. Να είσαι δημιουργικός/ή όταν σχεδιάζεις κάποια εκδήλωση για τους δυό σας. Να κάνετε έκπληξη ο ένας στον άλλον πού και πού με κάποιο δωράκι. Κάντε , γιατί όχι, ένα ρομαντικό ταξιδάκι οι δυό σας. Τελικά νομίζω ότι κάθε ζευγάρι πρέπει να εκφράζει την αγάπη του ο ένας στον άλλον. Μπορείτε να το κάνετε είτε με ένα γράμμα, είτε με ένα ποίημα, ή προφορικά και πάντα με αγάπη.

Για τους περισσότερους άντρες αυτό ίσως να είναι δύσκολο. Ίσως να μην το είδαμε στα σπίτια μας να το κάνουν οι γονείς μας και δεν ξέρουμε πώς ν’ αρχίσουμε. Ας πάρουμε την απόφαση να κάνουμε την αρχή σήμερα. Να κάτσουμε και να γράψουμε ένα γράμμα με τίτλο “Γιατί σε αγαπώ”. Κι άρχισε να γράφεις. Θα μείνεις έκπληκτος όταν δεις πόσο εύκολο είναι και πόσο ωραίο θα είναι το γράμμα σου γιατί θα είναι προσωπικό και βγαλμένο από την καρδιά σου. Ο ρομαντισμός είναι βασικό συστατικό για να είναι ο γάμος πετυχημένος και να υπάρχει αγάπη και στενή σχέση ανάμεσα στο αντρόγυνο.


Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.
 

____________________________

Ο Σταύρος Θεοφάνους είναι κοινωνιολόγος

και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την οικογένεια,

όπως γάμος, συζυγικές σχέσεις, ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, διαζύγιο, κλπ.
 
Από το 2006 και μετά δημοσιεύονται άρθρα του στην Ελληνική εφημερίδα "ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ" του Σικάγου των Η.Π.Α.

Επίσης δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Αυστραλίας, Αγγλίας και Καναδά.
Είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων Σικάγου.
Είναι συνιδιοκτήτης  στο Around the Clock Restaurant and Bakery στο Crystal Lake, Illinois και

συνιδιοκτήτης  στο Theofanous Property Management Company.