dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png
pexels-photo-2372945.jpeg

ΤΕΧΝΗ

GIVE ART A CHANCE...

ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

του Κωστή Παπάζογλου

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 - ΤΕΥΧΟΣ 0

DiscoverLifeMagazine Παπαζογλου.jpg

Give Art a chance - Δώστε στην Τέχνη μια ευκαιρία

Όταν ο Τζον Λένον έγραφε αυτό το τραγούδι [Δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία] σίγουρα είχε θέμα τις άσκοπες πολεμικές συγκρούσεις που δεν έδιναν την ευκαιρία στην ειρήνη να θριαμβεύσει, όμως οι καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα από το καιρό της καραντίνας, ήδη ένα χρόνο τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που δεν λύνεται μόνο με την επιδοματική πολιτική.

Η Τέχνη, ως μοχλός ψυχικής υγείας της κοινωνίας πρέπει να απελευθερωθεί και να της δοθεί η ευκαιρία να αλλάξει το βαρύ καταθλιπτικό κλίμα που έχει φτάσει στα όριά του.

Η πλατεία Αριστοτέλους για όλους τους Θεσσαλονικείς αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ζωή μας σε αυτήν την ράχη του Αίμου. Είναι πολύ απλά η καρδιά της πόλης μας. Η απαγόρευση η οποία έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια σε όποια εκδήλωση αφορά, την Δημοκρατική έννοια του “συλλέγεσθαι” και “διεκδικείν”, προσβάλλει κατάφωρα την Ιστορική μα και την συλλογική μας μνήμη. Εφέτος όμως η σελίδα “γύρισε”!  Οι καλλιτέχνες διακηρύττουν: 

ΠΗΡΑΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ. 

Την πλατεία που στην ζεστή αγκαλιά της ασκηθήκαμε στην Δημοκρατία, τον πολυπολιτισμό και την ανεκτικότητα. Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) σε απόλυτη συνέργεια με μια σειρά από καλλιτεχνικές συλλογικότητες της πόλης μας “στάθηκε” και κοινοποίησε το ζήτημα της κακοποίησης των Ελλήνων καλλιτεχνών από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνολικά την κυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες με τις επιλογές μα κυρίως με την κραυγαλέα αδιαφορία τους, μας απαξιώνουν εδώ και πολλά χρόνια μέσα στο ίδιο μας το “σπίτι”. Η φωνή των καλλιτεχνών στην χώρα μας, εχτές ακούστηκε δυνατή και ξεκάθαρη με τον πιο άξιο τρόπο. Τον τρόπο και την πειθαρχία που απαιτεί η Τέχνη μας. Σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας. Μην επιτρέψουμε την οριστική “παύση” και καταδίκη του Πολιτισμού, στην χώρα που τον γέννησε. Σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε ΠΑΝΤΟΥ το βίντεο της δράσης μας. Οι εργαζόμενοι στο θέαμα ακρόαμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙ, ΑΦΑΝΤΟΙ. Όλοι εσείς οι διαχειριστές της εξουσίας δώστε στον εαυτό σας μια τελευταία ευκαιρία, για τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφείτε στη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ του τόπου. 

 

GIVE ART A CHANCE….ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ! 

Οι καλλιτέχνες προτείνουν λοιπόν να συνεχίσουμε… με τους συμβολικούς αλλά και αιχμηρούς  στίχους του ράπερ:

"...Αρκετά ξέρεις τι πόνο έχει η δουλειά του αρτίστα 

και έχεις το θράσος να με αποκαλείς χομπίστα

Πολιτισμός η Τέχνη που έβαλες σε μαύρη λίστα

με το δάκτυλο τον δείχνεις και ενεργείς σαν τον φασίστα

με αξιοπρέπεια να ζήσω και όχι σαν κλέφτης

να ΄μαι της Τέχνης ξεναγός και υπηρέτης

βιαίως το επάγγελμά μου στη άκρη το θέτεις

με μόνη ευκαιρία να γίνω επαίτης..."

 

https://www.youtube.com/watch?v=ncZE8M2Tacs&t=4s

Μια δυναμική πολιτισμική παρέμβαση/διαμαρτυρία καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη η οποία αποτυπώνει την αγωνία των ανθρώπων της Τέχνης, ως κραυγή ενάντια στην ανεργία.

 

_____________

Κωστής Παπάζογλου

- αρχιμουσικός, ερευνητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας