dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png
161844814_1398109593856944_8074288963514

WHAT BIKE?

Βρείτε το ποδήλατο που σας ταιριάζει! 

του Παντελή Τζερτεβέλη

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 - ΤΕΥΧΟΣ 0

141371370_10157832210662393_435580107165

Χαράς ευαγγέλια για τους ποδηλατάδες, αλλά και για, χιλιάδες πολίτες οι οποίοι εν μέσω Lockdown, έκαναν δυναμικό comeback στην Ποδηλασία, για ξέγνοιαστες εναλλακτικές βόλτες, επενδύοντας όχι μόνον σε ένα μεταφορικό μέσο, αλλά και στην φροντίδα του σώματός τους! 

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έγραψε ο Ρωμαίος ποιητής Decimus Iunius Juvenalis, γύρω στο 2ο αιώνα μ.Χ. ως προσευχή για την υγεία, πνευματική και σωματική. Για όσους από εμάς ποδηλατούμε εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που «σταματάει κάποιος» να κάνει ποδήλατο. Η βόλτα με το ποδήλατο, επιβάλλεται να είναι ευχάριστη, και όχι κουραστική.

Έτσι λοιπόν όταν έρθει η ώρα και διαβούμε την πόρτα κάποιου μαγαζιού για να αγοράσουμε ένα καινούριο ποδήλατο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι το μέγεθός του. Το ποδήλατο «να είναι στα μέτρα μας». Αυτή είναι μία προϋπόθεση πολύ βασική έτσι ώστε να ποδηλατούμε άνετα και ξεκούραστα. Τα «καλά μαγαζιά» έχουν ανθρώπους ενημερωμένους έτσι ώστε να προσαρμόσουν ένα ποδήλατο στο μέγεθός σας. Πρώτα από όλα όμως κάντε ένα test drive στο ποδήλατο της αρεσκείας σας!  Η δοκιμή εκτός του ότι είναι δωρεάν, θα σας πείσει να κάνετε το επόμενο βήμα.

Safety first

Η ασφάλειά σας είναι πάνω από όλα! Τα καινούργια σύγχρονα ποδήλατα, διαθέτουν καλά φρένα. Βέβαια θα πρέπει και εσείς να γνωρίζεται πως τέτοια ποδήλατα θα βρείτε στην αγορά αν έχετε διάθεση να δαπανήσετε από 250€- 500€, ….αλλά όταν χρειαστεί να φρενάρετε, θα ξέρετε ότι το ποδήλατό σας θα υπακούσει. Προτιμήστε επώνυμες εταιρίες φρένων, οι οποίες διαθέτουν πιστοποιημένες και σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις στην αγορά.

Τώρα το ποιο ποδήλατο θα επιλέξετε να αγοράσετε, εξαρτάται από την χρήση που θέλετε να κάνετε. Για αυτόν πριν βγείτε στην αγορά, καλό είναι να έχετε κατασταλάξει, ποιός τύπος ποδηλάτου ταιριάζει στα «γούστα» σας. Λόγου χάρη, αν θέλετε να κάνετε βόλτα στο πλακόστρωτο της  παραλιακής, μην αγοράσετε ένα ΜΤΒ, που έχει τα «κιλάκια» του, αλλά και χοντρά ελαστικά, τα οποία δημιουργούν μεγάλες τριβές, και θα σας κουράσουν πιο εύκολα, από ένα σβέλτο City bike, ή Fitness, (όπως τα ονομάζουν οι γυμναστές), τα οποία σχεδιάστηκαν για χρήση στην άσφαλτο. Είναι απίστευτο το συναίσθημα που διαχέει ένα γρήγορο ποδήλατο στον αναβάτη την ώρα που κινείτε απολαμβάνοντας τόσο το ρολάρισμά του, όσο και τα γρήγορα περάσματα που κάνει από διάφορα σημεία της διαδρομής. 

Τώρα, αν είστε λάτρεις της Ορεινής Ποδηλασίας, και θέλετε να βρίσκεστε συχνά πυκνά στην αγκαλιά της φύσης, καλό είναι να γνωρίζεται ότι, τα ΜΤΒ, έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο όπου οι επιλογή ενός σωστού ποδηλάτου, θα σας βασανίσει λίγο, καθώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες σε αυτό το είδος. Ξεκινήστε, από την διάμετρο των τροχών, και προχωρήστε λίγο βαθύτερα, αναλόγως την χρήση του σε υποκατηγορίες που θα ανοίξουν την ποδηλατική σας «όρεξη» όπως: cross country, trail, all-mountain, dirt, fat bikes, και τώρα τελευταίως μπήκαν στην ζωή μας και τα e-bikes τα οποία διαθέτουν, ηλεκτρική υποβοήθηση. Δεν ξέρω αν σας είναι αρκετά αυτά τα χαρακτηριστικά, πάντως αν θα επιθυμούσατε να αγοράσετε ένα ΜΤΒ με γνώμονα στην αστική σας μετακίνηση, τότε οπωσδήποτε πρέπει να επιλέξετε ένα ποδήλατο με διάμετρο τροχών 29 ίντσες!

Διασκεδάστε με το ποδήλατό σας!

Θέλω να πιστεύω πως αρκετοί από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα ερωτευτείτε το ποδήλατό σας, για την απόλυτη ελευθερία την οποία θα σας χαρίζει καθημερινά, και θα το εντάξετε στον σύγχρονο τρόπο ζωής σας προκειμένου να έχετε ανώτερη ποιότητα ζωής, και γιατί όχι κάποιοι από εσάς, να οδηγηθείτε στον «θαυμάσιο κόσμο» της αγωνιστικής ποδηλασίας! οικολογικό. Τα «Κουρσάκια» Road bikes-ποδήλατα δρόμου, από ανέκαθεν έκλεβαν την παράσταση στην ποδηλασία δρόμου επί δημοσίας οδού. Σχεδιαστήκαν για να βοηθούν τον ποδηλάτη τόσο με την αεροδυναμική τους όσο και το μικρό τους βάρος! Βέβαια, κινούνται αποκλειστικά σε δρόμους με άσφαλτο και χάρις την μεγάλη διάμετρο που διαθέτουν οι τροχοί τους, και την απίστευτη εναλλαγή των ταχυτήτων τους, αναπτύσσουν πολλά «γκάζια». Τα ποδήλατα αυτά, είναι κατασκευασμένα από πολύ ελαφριά υλικά, έχουν αντοχή στην ακαμψία, και γι αυτό άλλωστε κοστίζουν «πολύ περισσότερο» από τα υπόλοιπα ποδήλατα! Καλό είναι να γνωρίζεται πως στα ποδήλατα «όσο μειώνεται το βάρος τους, αυξάνεται η τιμή τους» καθώς και τα εγκεφαλικά που μοιράζουν με την εμφάνισή τους!

Καλές αποδράσεις!

Όχι, δεν θέλω να κάνω τον ξύπνιο! Εσείς θα διαλέξετε το bike που σας ταιριάζει, γιατί εσείς μόνο γνωρίζετε, πόσο βαθειά μπορείτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη, και πόσα χρήματα θα ξοδέψετε. Καλό είναι πάντως να γνωρίζετε πως, ένα καλό ποδήλατο ΜΤΒ, «που δεν θα χαλάσει στην πρώτη βόλτα» κοστίζει από 350€- 550€. Ένα ποδήλατο Fitness ή city bike θα σας κοστίσει από 300€-600€, και ένα αξιοπρεπέστατο Road bike από 750€- 1550€. Σε όλες των περιπτώσεων, αξίζει να διαπραγματευτείτε την τιμή αγοράς, έτσι για να μην σας μείνει η πικρία, για το αν θα μπορούσατε να πετύχετε καλύτερη τιμή!

Αγαπητοί μου αναγνώστες η επένδυσή σας δεν σταματάει εδώ! Βάλτε “κανα  φραγκάκι” παραπάνω, γιατί θα πρέπει να αγοράσετε μία «σωστή» κλειδαριά και ένα κράνος για να είστε κομπλέ, στην βόλτα σας. Όσο για το παγουράκι, την τρόμπα, την ρεζέρβα, και τα φώτα, απλά πείτε στον καταστηματάρχη πως η επένδυσή σας θέλει… το δωράκι της! Όσον αφορά τα ρούχα τα οποία θα πρέπει να φοράτε… αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο θα σας αναλύσω μιαν άλλη φορά, καλές ποδηλατοβόλτες!

__________________________

Παρουσιάζει ο Παντελής Τζερτζεβέλης

Δημοσιογράφος

161356928_749863649231889_44962279057742