dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png
pexels-photo-6382658.jpeg

ΘΑΡΡΟΣ,

στη θλίψη!

της Τάνιας Τόγια

ΕΚΔΟΣΗ 03 - ΜΑΙΟΣ 2021

12803120_452634851612417_142256720546163

Η χώρα μας γιορτάζει την Παλιγγενεσία του έθνους, μια γιορτή που μας καλεί να πανηγυρίσουμε για τα 200 χρόνια ελευθερίας μας.

Βέβαια, ελευθερίες υπάρχουν πολλές.

Έχουμε την εθνική ελευθερία, την πολιτική ελευθερία, την ελευθερία του λόγου, τη θρησκευτική ελευθερία και τελειωμό δεν έχουν οι τομείς της ελευθερίας!

Ο άνθρωπος είναι έτσι πλασμένος,

που μόνο σε περιβάλλον ελευθερίας μπορεί να λειτουργήσει στο φουλ των δυνατοτήτων του.

Ο Λογος του Θεου μας λεει στο ευαγγελιο του Ιωαννη 16:33: Ταῦτα ἐλάλησα πρὸς ἐσᾶς, διὰ νὰ ἔχητε εἰρήνην ἐν ἐμοί. Ἐν τῷ κόσμῳ θέλετε ἔχει θλῖψιν· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ ἐνίκησα τὸν κόσμον.

Ολοι μας περναμε δυκολες μερες.  Μια κατασταση που την ζουμε για πρωτη φορα!  Η
πανδιμια μας εχει κλονισει.Πως μπορουμε να αντιμετοπισουμε ολες αυτες τις αγνωστε
καταστασεις;

Η λέξη ‘θλιψη‘ σημαίνει τα ακόλουθα - μια πίεση, ταλαιπωρία, αγωνία.  Για παράδειγμα, οπως όταν πατάμε σταφύλια για να βγει το κρασί ή συμπιέζουμε ελιές για να βγαλουμε λάδι. Όταν μιλάω με Έλληνες φίλους - σημαίνει μια βαθιά, βαθιά θλίψη, καρδιακή δυσφορία. Αυτό δεν είναι μόνο μια μικρή ταλαιπωρία - αλλά μια πραγματική δυσκολία. Αυτή είναι η ίδια λέξη που χρησιμοποιείται στην Αποκάλυψη 7:14 για τη Μεγάλη Θλίψη.

Το παραπανω εδαφιο μας λέει ότι «Σε αυτόν τον κόσμο -  θα έχετε θλίψη»… Αυτό δεν σημαίνει ότι ισως θα έχετε θλίψη ή ότι θα έχετε προβλήματα καπου καπου, αλλά ότι θα ΕΧΕΤΕ θλιψεις.

Λοιπόν, γιατί εκπλησομεθα όταν έχουμε θλίψη;  Φαίνεται ότι δεν το περιμένaμε. Είμαστε σχεδόν σοκαρισμένοι οταν συμβαίνει!

Αλλά η Βίβλος μας προδειοπει κατιγορηματικα οτι θα έχουμε θλίψεις.

Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε παρα πολυ από τον Θεό για την προώθηση της Βασιλείας Του, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Το 2 Κορινθίους 11:24 - 28 παραθέτει μερικές από αυτές τις δυσκολίες: “ Ὑπὸ τῶν Ἰουδαίων πεντάκις ἔλαβον πληγὰς τεσσαράκοντα παρὰ μίαν, τρὶς ἐρραβδίσθην, ἅπαξ ἐλιθοβολήθην, τρὶς ἐναυάγησα, ἕν ἡμερονύκτιον ἐν τῷ βυθῷ ἔκαμον. εἰς ὁδοιπορίας πολλάκις, εἰς κινδύνους ποταμῶν, κινδύνους ληστῶν, κινδύνους ἐκ τοῦ γένους, κινδύνους ἐξ ἐθνῶν, κινδύνους ἐν πόλει, κινδύνους ἐν ἐρημίᾳ, κινδύνους ἐν θαλάσσῃ, κινδύνους ἐν ψευδαδέλφοις· ἐν κόπῳ καὶ μόχθῳ, ἐν ἀγρυπνίαις πολλάκις, ἐν πείνῃ καὶ δίψῃ, ἐν νηστείαις πολλάκις, ἐν ψύχει καὶ γυμνότητι· ἐκτὸς τῶν ἐξωτερικῶν ὁ καθ᾿ ἡμέραν ἐπικείμενος εἰς ἐμὲ ἀγών, ἡ μέριμνα πασῶν τῶν ἐκκλησιῶν.”

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει προσωπικά πολλές δοκιμασίες. Μερικοί από εμάς αντιμετωπίζουν απώλεια αγαπημένων, απώλεια απασχόλησης, προβλήματα με τα παιδιά, χωρίς επισκέψεις με την οικογένεια και τους φίλους, ασθενιες δικες μας και αλλων, άλλους περιορισμούς κτλ.

Μερικές αλήθειες που πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με τις θλιψεις είναι ότι:
1. Οι θλιψεις έχουν σκοπό
2. Συχνά ο Θεός χρησιμοποιεί       τις θλιψεις ωστε ο χαρακτηρας μας να γινει ομοιος με το χαρακτηρα του Χριστου
3. Οι θλιψεις μπορούν να φέρουν δοξα στο ονομα του Θεόυ
4. Στους προς Ρομαιους 8:28 μας λεει:  “Ἐξεύρομεν δὲ ὅτι ο Θεος συνεργει τα πάντα πρὸς τὸ ἀγαθὸν εἰς τοὺς ἀγαπῶντας τὸν Θεόν, εἰς τοὺς κεκλημένους κατὰ τὸν προορισμὸν αὐτοῦ”

«Γιατί να αντισταθώ σε οποιαδήποτε καθυστέρηση ή απογοήτευση, οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καταπίεση ή ταπείνωση - όταν ξέρω ότι ο Θεός θα το χρησιμοποιήσει στη ζωή μου για να με κάνει σαν τον Ιησού και να με προετοιμάσει για τον παράδεισο;» - Κάιη Άρθουρ

Επομένως, ενώ γνωρίζουμε ότι θα έχουμε θλίψη - τι πρέπει να κάνουμε τότε; Ο Ιησούς μας απαντά και μας λέει να «Θαρσειτε!».

Η λέξη ‘θαρσειτε’ σημαίνει να εχεις θάρρος, να έχεις ελπίδα, να είσαι θαρραλέος, να έχεις εμπιστοσύνη, να μην φοβάσαι, να είσαι τολμηρός.

Γιατί; Επειδή ο Ιησούς λέει “Εγω νενικηκα τον κοσμο!”

Η ριζα της λέξης του ‘νενικηκα’ είναι νικη.
Ο Ιησους σταυρωθηκε, εταφη και αναστηθηκε....και τωρα ειναι νικητης της σαρκας,     του κοσμου και του διαβολου.  Ετσι κι εμεις ακολουθουμε την πορεια
της νικης.

Η Βίβλος μάς δίνει την έντονη πραγματικότητα – ‘Θα έχετε θλίψη’ -και τη βαθιά βεβαιωση - ‘οτι ο Ιησούς έχει τη νίκη’. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν εγκαταλείπουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Ποτέ δεν υποχωρούμε στη φωνή που λέει, "Τα προβλήματά σας είναι πάρα πολύ μεγαλα για να τ’αντιμετωπίσει ο Θεός." Δεν ακούμε ποτέ τον ψίθυρο, “Ο Θεός δεν  ενδιαφέρεται πραγματικά”. Και δεν σταματάμε ποτέ να περιμένουμε την πίστοτητα του Θεού να εμφανιστεί. Υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας την πίστοτητα του Θεού σε ολες τις περιστάσεις. Είναι τόσο σημαντικό να θυμόμαστε πώς ήταν πιστός στο παρελθόν στη δικη μας ζωή και στη ζωή των άλλων. Μένουμε σ 'Αυτόν για να παρομε δύναμη για να αντέξουμε. Τον εμπιστευόμαστε στις περιστάσεις μας. Ο Ιησούς ενισχύει το πνεύμα μας για τον επόμενο αγώνα. Θυμόμαστε ποιος είναι - Αυτός είναι ο Θεός και κρατά τα αποτελέσματα για το καθετι που συμβαινει.  Μας δίνει μια ειρήνη που πραγματοποιείται και μέσα από τις συγκρούσεις και τους αγώνες που αντιμετωπίζουμε. Τότε έχουμε πνευματική ειρηνη ακόμη και στις θλίψεις.


Δεν απελπιζόμαστε! - παίρνουμε θάρρος στη θλίψη!  Εμπιστευομαστε τον Κυριο μας και προχωρουμε.  Αυτος νικησε κι εμεις θα νικησουμε με τη δικη Του
χαρι.   

Τανια Τογια Αζζουολο
BA Sociology, MA Theology

 

Πόσο ελεύθεροι είμαστε σαν χριστιανοί; Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι σε σχέση με τον Δημιουργό μας αν μείνουμε συνδεδεμένοι μ’ αυτόν που είναι και η Ζωή. Αν δηλ. επανέλθουμε στην αρχική σχέση μας μ’ αυτόν. Αυτή η επανασύνδεση, ωστόσο, μπορεί να γίνει όχι με τις δικές μας προσπάθειες αλλά με τη χάρη του Θεού. Αν μετανοήσουμε για την αμαρτωλή «παρά φύσιν» κατάστασή μας και παραδοθούμε με πίστη στη χάρη και στη σωτήρια δύναμη του Χριστού, τότε μεταφερόμαστε σε έναν πνευματικό παράδεισο υπακοής, ελευθερίας, ζωής.

________

 Τάνια Τόγια

Bachelor of Sociology from McGill University and

Master of Biblical Studies from Moody Bible Institute