dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png
pexels-photo-5340276.jpeg

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ!

Τα 6 Οφέλη της αιμοδοσίας!

του Ορέστη Παναγιωτίδη

ΕΚΔΟΣΗ 03 - ΜΑΙΟΣ 2021

1.jpg

 Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για αιμοδοσία και πως είναι ζωτικής σημασίας για τον συνάνθρωπό μας. Τα έχουμε δει στους δήμους, στις εκκλησίες μας, στο Όλοι Μαζί Μπορούμε (www. oloimaziboroume.gr) που κάνουν δράσεις για αιμοδοσία, απο το διαδίκτυο, απο κάποια ανάγκη για αίμα νοσηλευόμενων συγγενών ή φίλων κ.α. Η προσφορά σε αίμα από ένα άτομο, μπορεί να σώσει μέχρι και 3 ανθρώπινες ζωές (Rasmussen College, 2020).


 Από το αίμα των αιμοδοσιών καλύπτονται οι ανάγκες ενός ευρύ φάσματος απώλειας αίματος, όπως για παράδειγμα: τροχαίων ατυχημάτων, τραυματισμών, τοκετού, κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, ατόμων με διαφόρων μορφών αναιμίας (όπως την μεσογειακή αναιμία) ή ασθενείς με καρκίνο.

 

Σχεδόν ποτέ όμως δεν ακούμε τα οφέλη της αιμοδοσίας του αιμοδότη. Ίσως να σκέφτεστε να δώσετε πρώτη φορά αίμα αλλά να μην είστε σίγουροι ή να μην γνωρίζετε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο σώμα σας. Ή μπορεί να το έχετε ήδη κάνει και να αναρωτιέστε τώρα μήπως γίνεται συστηματικός αιμοδότης, και πώς αυτό θα επηρεάσει την υγεία σας. Οποιαδήποτε και να είναι η περίπτωσή σας, θα εκπλαγείτε από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η αιμοδοσία (Rasmussen College, 2020):


1) Ανακάλυψη-πρόληψη πιθανού προβλήματος υγείας: Αν και δεν είναι το ίδιο με τον πάμε στον γιατρό για check-up, η αιμοδοσία είναι ένας επιπλέον τρόπος να παρακολουθούμε την καρδιαγγειακή μας υγεία. Πριν την αιμοδοσία θα προηγηθεί μία mini εξέταση, θα μετρηθεί η πίεση, η θερμοκρασία του σώματος και μία μικρή ποσότητα αίματος για να εξεταστεί η αιμοσφαιρίνη. Αυτή η mini εξέταση μπορεί να αποκαλύψει κάποια θέματα υγείας που δεν ξέραμε. Επίσης, θα ενημερωθείτε για οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπιστεί στο αίμα σας. Με τις τακτικές εξετάσεις αίματος μπορούμε να εντοπίσουμε προβλήματα υγείας σε πρώιμο στάδιο, πολύ πρίν, δηλαδή, γίνουν επικίνδυνες για την ζωή.
 
2) Μείωση της βλαβερούς αύξησης σιδήρου στον οργανισμό (Αιμοχρωμάτωση): Αποτελεί μια γενετική νόσο, που στους Ευρωπαίους έχει συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό 5-15%,  κατά την οποία γίνεται συσσώρευση του σιδήρου στον οργανισμό και χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επικίνδυνων επιπλοκών, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν δυνητικά και σε θάνατο.


3) Μείωση του ρίσκου ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου: Η αιμοδοσία μιά φορά τον χρόνο μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου κατα 88% (Jukka et al, 1998). Αυτό σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου, στενεύουν της αρτηρίες και αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου. Η μείωση του αυξημένου σιδήρου μέσω της αιμοδοσίας θα χαλαρώσει και θα δώσει χώρο στις αρτηρίες να κυκλοφορεί το αίμα ελεύθερα.


4) Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου: Κατά μέσο όρο, η μείωση αυτή είναι μικρή αλλά οι έρευνες υποστηρίζουν (αν και μικρή) οτι έστω και αυτή η μείωση είναι σημαντική για τους αιμοδότες με διάφορες παθήσεις, όπως η αιμοχρωμάτωση.


5) Κρατάει το συκώτι υγιές: Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου είναι επιβλαβές και για το συκώτι. Οι έρευνες έχουν συνδέσει το αυξημένο σίδηρο με την μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος (NAFLD), την ηπατίτιδα Γ και άλλες νόσους στο συκώτι.


6) Βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης: Ταυτόχρονα με τα οφέλη της σωματική μας υγεία υπάρχουν και τα οφέλη της ψυχολογικής μας υγείας. Δίνοντας αίμα σημαίνει ότι ένας συνάνθρωπος ή συνάνθρωποι κάπου, θα λάβουν ζωτικής σημασίας βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται. Ξεφεύγοντας από την ρουτίνα της καθημερινότητας, για να κάνουμε κάτι καλό για τον διπλανό μας, διεγείρει με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα της προσφοράς. Έχει αποδειχθεί ότι ο εθελοντισμός δίνει χαρά στον εθελοντή, σε ανθρώπους άνω των 65 μειώνει το ρίσκο εμφάνισης κατάθλιψης και το αίσθημα της μοναξιάς. Όταν κάθεσαι στην καρέκλα και σηκώνεις το μανίκι, γνωρίζεις μέσα σου, οτι κάνεις την διαφορά και αυτό σε κάνει να νιώθεις όμορφα.


  Τα οφέλη της αιμοδοσίας για την υγεία μας είναι αξιοσημείωτα, πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε, οτι με την πράξη  αυτή, εμείς οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, εσυ και εγώ, που δεν είμαστε γιατροί, πυροσβέστες, αστυνομικοί, γινόμαστε ήρωες και σώζουμε ανθρώπινες ζωές.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο http://ekea.gr/


- Flavin, B., 2020. 6 Surprising Health Benefits Of Donating Blood | Rasmussen College. [online] Rasmussen.edu. Available at: <https://www.rasmussen.edu/degrees/health-sciences/blog/surprising-health-benefits-of-donating-blood/?fbclid=IwAR2aNrEc8fr-PlGHaZk8UFuz0sYkASLBIMff-9E0GaTlvQ7zG4wEagvjxHs> [Accessed 9 May 2020].
- http://ekea.gr/
- Jukka, T., Salonen, Tomi-Pekka, T., Riitta, S., Timo, A. L., and Kristiina, N. (1998). Donation of Blood Is Associated with Reduced Risk of Myocardial Infarction. American Journal of Epidemiology, 148(5), pp. 445-451.

 

__________________

Ορέστης Παναγιωτίδης 

Φυσιοθεραπευτής